Sundhed og plantebaserede produkter

SUNDHED OG PLANTEBASEREDE PRODUKTER

Det er sundt at spise lang mere fra planteriget – frugt, grønt, fuldkorn, bønner, linser og nødder samt mindre af de animalske og forarbejdede produkter. Alle studier viser, at vi skal spise mere grønt og frugt hver dag, fordi det har en sundhedsfremmende effekt. Men en vegetarisk kost er ikke en garanti for at spise hjertesundt. Der findes hjertesund vegetarkost, men også usunde udgaver af vegetarkosten, hvor indholdet af mættet fedt er meget højt. Hvor sunde er vi, og hvordan måler man det? Samt hvilke parametre kan vi måle? Hvor langt er vi nået?

14.00 PLANTEPROTEINER vs. ANIMALSKE PROTEINER
Anne Raben, Professor ved Københavns Universitet
De fleste fødevarer bidrager i større eller mindre grad med proteiner af højere eller lavere kvalitet. Afgørende for proteinkvaliteten er proteinets indhold og mængde af essentielle aminosyrer og deres fordøjelighed. Er der forskel på animalske og vegetabilske proteinkilder og andre ernæringsfakturer mht. mæthedsgivende effekt?

14.35 FORBRUGER- OG PRODUCENTADFÆRD
Jørgen D. Jessen, Professor ved Københavns Universitet
I 2020 udgav Fødevareministeriet en beregning fra Københavns Universitet, som viste, at det danske samfund kan vinde 7 milliarder kroner årligt på at følge de officielle kostråd – især ved at spise mindre kød, mættet fedt og salt. Vi dykker ned i de samfundsøkonomiske analyser af forbrugernes og producenternes adfærd.

15.10 SPIS EFTER DIT DNA
Mikkel T. Jørgensen CEO, BioWatch
80% af de største livsstilssygdomme kan forebygges. Forebyggelse kan bl.a. ske gennem kost og optimering af livsstil. Nye teknologier på markedet giver mulighed for at skræddersy tilskud og kost på baggrund af individuelle data målt i blod, spyt og urin. Ved dette foredrag gives et indblik i det igangværende paradigmeskifte fra reaktiv “sick-care” til proaktiv “self-care.”

15.40 GRØNKÅL ER SUNDT, HVOR SUNDT?
Ulla Andersen, CEO og founder Green Gourmet
Grønkål indeholder en mængde bioaktive komponenter – vitaminer og mineraler, som ved dagligt indtag styrker dit helbred. Grønkål har mange gode egenskaber og ved dette foredrag vil nogle af forskningsresultaterne præsenteres.

Det hele finder sted i Food Innovation House.

Du finder printvenlig udgave af programmet her.